Monday, October 19, 2009

Kako da mirisem?


LAVANDA Miris lavande smanjuje nivo stresa i poboljšava koncentraciju. Japanski naučnici su otkrili da tek nekoliko udaha mirisa lavande (nakapano lavandino ulje na maramicu!) tokom radnog dana podiže nivo energije i koncentracije. Česte su kombinacije lavande s citrusima u muškim parfemima. Parfem sa mirisom lavande: Robert Piguet Cravache je divan svež muški eliksir koji kombinuje mandarinu, limun, lavandu i muskatni orah.

POMORANDŽA Naučnici su izvršili eksperiment u kom su poprskali čekaonice u stomatološkim ordinacijama mirisom ovog citrusa i otkrili da značajno redukuje strah i poboljšava raspoloženje. Parfem sa mirisom pomorandže: Jabu, koji inače na Zulu jeziku znači "radost", nosi upravo mirisne note narandžinog cveta, ulje gorke pomorandže i ruže u prvom planu, dok Frapan 1270 u sebi ima kandiranu pomorandžu, cvetove loze, beli med - kompleks aroma, voća i začina koji podjednako opija muškarce i žene.


MIRISI KOŽE I DUVANA Odišu određenom dozom misterije, deluju omamljujuće i zavodljivo. U parfemu Ambre Russe, parfemske kuće Parfum d'Empire, kreiranom u slavu slovenskog šarma, luksuznom i raskošnom, akordi kože i dima pomešani su sa carskim šampanjcem i populističkom votkom.

SLATKI MIRISI Udisanje slatkih aroma dokazano povećava prag tolerancije na bol. Naučnici veruju da ove vrste mirisa utiču na produkciju endorfina (hormon koji deluje kao analgetik). Comptoir Sud Pacific nudi mnoštvo kombinacije vanile u svojim mirisima, ali i nezaboravnu slatku čokoladu. Svi će se za vama okrenuti!

DRVENASTE MIRISNE NOTE Osobe koje koriste parfeme sa drvenastim mirisnim sastojcima, kao što su kedar i bor, osećaju se opuštenije, bezbrižnije i manje depresivno. Parfemi sa drvenastim mirisnim notama: Parfum d'Empire Iskander otvara se iskričavim kiselkastim notama kedra, mandarine i grejpa da dozove miris Mediterana.

RUŽA Reč je o jednoj od najstarijih mirisnih supstanci koja deluje umirujuće. Udisanje mirisa ružinog ulja može da snizi nivo adrenalina za 30 posto, što ujedno snižava i nivo stresa. Pojedina istraživanja ukazuju na to da miris ruže može da osveži memoriju.
Blic

No comments:

Post a Comment