Wednesday, April 28, 2010

Saveti Džejmija Olivera: Šta domaćica mora da ima u kuhinji


Zdravo pripremanje hrane podrazumeva dosta biljnih začina, sveže namirnice i ne previše vremena provedenog u kuhinji. Najpoznatiji britanski kuvar, Džejmi Oliver, savetuje domaćice da vode računa da hrana koju pripremaju za porodicu bude izbalansirana.
Džejmi Oliver je nedavno boravio u Americi gde je, ne baš s velikim uspehom, promovisao zdrav način ishrane.

Koju hranu biste „istrebili“ sa planete Zemlje?
Nisam protivnik ni jedne vrste hrane, namirnica ili načina pripremanja obroka. Zaista. Ljudi mogu da odahnu s vremena na vreme, da se počaste kalorijama, ali samo ako se inače zdravo hrane. Ako je neko stalno na hamburgerima i fast fud specijalitetima, onda je to problem. Umesto da branim, ja bih svima savetovao da postanu svesni koliko je hrana bitna za čovekovo zdravlje. Koliko može da nam pomogne, toliko ume da bude i štetna.
Šta biste preporučili svima da jedu? Šta je, po vama, idealan, zdrav obrok?
Salata. Može da se pravi na različite načine od najraznovrsnijih namirnica. Uvek je ukusna, nekada je i zamena za kompletan obrok. Može uvek da se dosoli, da se prilagodi svačijem ukusu. Najvažnije je da deca obožavaju da jedu salate.
Koje namirnice svaka domaćica treba da ima u kuhinji kako bi za tili čas uspela da napravi ukusan i zdrav obrok?
Lista namirnica može da bude beskonačna, a za prvu pomoć u špajzu uvek treba da bude ulje od kikirikija ili suncokreta, ekspandirana pasta, knedle, pirinač, kus-kus začin, konzervirani paradajz, nekoliko vrsta pasulja, konzerva tunjevine, morska salata, crni biber i ljuta paprika. Domaćice treba da koriste i zamrzivač, jer nema ništa loše da uvek imate pri ruci smrznuti šećerac ili grašak.
Dugo radite, pišete knjige, nastupate po svetu, vaš stil pripremanja hrane je prepoznatljiv. Šta ste primetili kao najveću promenu kod ljudi koji su postali vaši poštovaoci? Da li mislite da ste uspeli da navedete ljude da promene svoje loše životne navike?
Kada sam počeo da radim, nisam očekivao epohalne promene. Nadao sam se malim pomacima. Uvek me obraduje kada vidim da deca probaju nešto novo, drago mije kada klinci izaberu da piju obično, a ne čokoladno ili mleko sa nekim drugim ukusom. Raduje me kada vidim da se ljudi trude, pažljivo biraju namirnice da bi pripremili barem jedan obrok nedeljno onako kako ih savetujem.
Svoju misiju započeli ste i u Americi. Bili ste u Huntington, jer je ovaj gradić u Zapadnoj Virdžiniji proglašen za najnezdraviji grad u Americi. Cilj je da nastavite kampanju započetu u Engleskoj - kako da se deca hrane zdravo, a porodice sve češće jedu kuvanu hranu. Kakva iskustva nosite sa putovanja?
Dosta smo radili sa lokalnim stanovništvom. Imao sam predavanja, nastupe i promena se oseća. U Britaniji smo napravili desetogodišnji plan za promenu režima ishrane školske dece. Promena je proces tako da će još biti još dosta posla, ali važno je početi.
Lepota i zdravlje

No comments:

Post a Comment