Tuesday, February 12, 2008

Bunjuelova Jeanne Moreau

60 godina karijere Žane Moro
U Francuskoj kinoteci u Parizu 6. februara je održana prigodna svečanost na kojoj je obeleženo 60 godina karijere slavne francuske glumice Žane Moro, ikone novog talasa.
Velikoj glumici priznanje su odali mnogi poznati filmski radnici i glumci, među kojima Pedro Almodovar i Žilijet Binoš, prenele su agencije. "Došla sam da vas poljubim i da vam se poklonim", rekla je Binošova svojoj starijoj koleginici, čestitajući joj. Pridružujući se čestitkama, španski reditelj Almodovar je podsetio na nastup Žane Moro na svečanom otvaranju 50. festivala u Kanu kada se pojavila u blještavom klovnovskom kostimu koji je kreirao Džon Galiano. "To je jedno od mojih najlepših sećanja", istakao je on.
Slavljenica je zahvalila svima koji su joj davali energiju i u šali dodala da ne želi da ih navodi ponaosob jer neće moći da spava ako samo nekog od njih zaboravi. Posle iznošenja ogromne čokoladne torte kojom su sve zvanice poslužene, prikazan je film "Dnevnik jedne sobarice" Luisa Bunjuela. Svečanosti su pristustvovali i Kristin Albanel, francuska ministarka za kulturu i Serž Tubiana, direktor Francuske kinoteke, koja će nastaviti da odaje počast Žani Moro svakodnenvim projekcijama njenih filmova sve do 3. marta.
Izvor- B 92

No comments:

Post a Comment