Sunday, June 27, 2010

Koliko se radi i odmara u svetu?


Titulu najvećih radnika u Evropi imaju Austrijanci, Japance teraju na odmor, dok Francuze "mole" da se vrate na posao, pokazalo je istraživanje.
Japanci su nacija koja u svetu najmanje uživa u godišnjim odmorima i nerado napuštaju radno mesto da bi lenčarili, dok su Francuzi najveći ljubitelji odmaranja i uživanja u danima dokolice i petonedeljnog godišnjeg odmora, jednakog za sve bez obzira na radni staž i stepen obrazovanja.
U Japanu se radi i po 70 sati nedeljno, a Japanci godišnje od dve sedmice odmora jedva devet dana provedu van radnog mesta, dok je Francuzima malo i svih pet sedmica od kojih aktivno iskoriste najmanje 34,5 dana, pokazalo je istraživanje koje je uradila grupa "Haris interaktiv" na oko 9.000 ispitanika u 13 zemalja, a u organizaciji onlajn putničke kompanije "Ekspedicija".
U evropskim zemljama minimalni plaćeni godišnji odmori određeni su zakonom, dok u SAD o tome odlučuju uprave kompanija. Amerikanci na odmor odlaze uglavnom u periodu od 13. do 22. aprila, a godišnje imaju u proseku 17 dana odmora od kojih iskoriste 14 dana.
Stanovnici Novog Zelanda u proseku imaju 19,5 dana odmora godišnje i iskoriste 17 dana, dok Australijanci iskoriste 16,5 od 20 dana plaćenog godišnjeg odmora. Kanađani, takođe, vole da se odmaraju, oko 90 odsto ih iskoristi svih 20 dana odmora.
Evropljani, čini se, najviše vole da odu od kuće u dane odmora. Čak 93 odsto Danaca, Nemaca i Norvežana iskoriste sve dane odmora van kuće: Danci 29 dana, a Nemci i Norvežani po 28 dana, koliko imaju i Britanci koji 91 odsto koriste odmore.

Odmah iza njih sa iskorišćenošću odmora od 89 odsto su Šveđani i Španci koji imaju po 32 dana odmora, pa Italijani koji 82 odsto iskoriste svojih 32,5 dana odmora.
Francuska je jedinstvena i po tome što, statistika pokazuje, njeni stanovnici imaju 63 odsto više slobodnog vremena od većine Evropljana i tri puta više od Amerikanaca.
Francuska u celoj Evropskoj uniji ima najkraće zakonom zagarantovano radno vreme od 35 sati nedeljno, odnosno pet dana u sedmici po sedam sati dnevno. Posle Francuske, najkraće rade Holanđani od 36 do 40 sati, a onda Danci - 37, Belgijanci - 38 sati, Nemci - od 38 do 40 sati.
U državama kao što su Grčka, Irska, Malta, Rumunija, Italija, Nemačka, ili Luksemburg radna sedmica može da bude, shodno odlukama kompanija, do 48 sati. Portugalski limit je 40, a prosek 38,3 radnih sati.
Efektivni prosek radnih sati u sedmici za celu EU iznosi 41,9 časova. Najviše sedmično efektivno rade Austrijanci 44 sata u proseku, pa Grci 43,7 časova, zatim Poljaci i Česi 42,7 časova. Najmanji prosek radnih sati sedmično imaju Litvanci 40,1 sati, Danci 40,2 i Finci 40,3 sata.
Japanci su svetski radoholičari. Japanska vlada i ministarstva zdravlja, rada i socijalne politike su nedavno objavili smernice, doduše neobavezujuće, kako bi "naterali" zaposlene da koriste odmor od dve nedelje po zakonu.
B92

No comments:

Post a Comment