Friday, March 23, 2007

Jean Harlow

Imidz fatalne plavuše, koji je Mae West promovisala, bio je zapravo preteča onoga što će tek uslediti - fatalna Jean Harlow, filmska glumica i neprikosnoveni seks simbol tridesetih godina prošlog veka. Obožavana i poznata kao "platinasta plavuša", Džin Harlou je snimila nekoliko filmova koji su uglavnom imali za cilj da istaknu njen magnetizam i jaku seksualnu energiju kojom je zračila na platnu. Naime, prilikom posete studiju "Fox", čekajući u kolima svoju prijateljicu, Harlin primećuju producenti. Nude joj da dođe na audiciju za film i sa preporukama je upućuju da popuni prijavu za učešće na kastingu. Međutim, ona ih hladno odbija! Tek kasnije, kada joj je prijateljica rekla da ona, u stvari, nema hrabrosti to da uradi, Harlin je iz inata otišla u studio i prijavila se za kasting pod devojačkim imenom svoje majke – Jean Harlow.
Kasnije, posle prvih filmova, dolazi do prekretnice u njenoj karijeri. Ekscentrični Hauard Hjuz priprema zvučnu verziju nemog filma Anđeli pakla I angažuje Harlou. Premijera filma, održana je 1930. u Grumanovom pozorištu na Holivud bulevaru. HARLOU je bila apsolutna senzacija! Kritika je bila surova. Njenu glumu su proglašavali užasnom, dok su akcenat stavljali na njen fizički izgled, kao jedini mogući adut. Prezadovoljan, Hjuz 1932. osniva klubove obožavalaca Džin Harlou širom Amerike, nudeći nagradu od 10.000 dolara onome ko napravi najbolju kopiju njenog imidža!
Za vreme snimanja filma "Crvena prašina" upada u poprište skandala koji će uzdrmati ne samo nju, već i ceo Holivud. Naime, producent Pol Bern, za koga se u međuvremenu udala, izvršava samoubistvo u njihovoj kući, pod nerazjašnjenim okolnostima. Dodatnom šoku, doprinele su i glasine da je samoubistvo zapravo smišljeno pokriće za ubistvo, koje je počinila upravo Harlou! Konstantne priče da je proračunata i da se ispod naivnog izgleda krije "laka" žena koja koristi muškarce kako bi napredovala u karijeri, doprinele su takvim sumnjama Parelelno sa tim, privatni život je bio ispunjen novim aferama. Bliski kontakti sa mafijom, prijateljstvo, fatalne ljubavne veze... Harlou je preminula u 26. godini od problema sa bubrezima.
Vecernje novosti, adaptirano, Fatalne zene Holivuda, feljton
http://www.jeanharlow.com/ http://www.jeanharlow.org/

No comments:

Post a Comment