Tuesday, December 18, 2007

Cime smo se bavili 2007?



Blog se bavio raznim tipovima zena 20.veka, od zene domacice do cyber ikone.

Svi oblici umetnosti su u proslom veku ispratili promene koje su zene dozivele munjevitom brzinom. Film je, kao dominantna i omiljena glamurozna zabava i siromasnih i bogatih, belezio kamerom i najsitnije promene koje je zena imala poslednjih sto godina. Ponekad se ipak namece pitanje da li su filmovi kreirali tipove žena ili smo filmove kreirali po njihovim tipovima i tako formirali noseće modele žena 20. veka? Kako je žena prešla put od raskosne kurtizane do web ratnice za samo 100 godina i kako se tako lako muškarac uplašio pametne žene sa karijerom?
Ovi tekstovi su samo kratki osvrti na filmske i realne likove, mozda glavne ucesnike u formiranju varijabilnog ženskog profila proslog veka. Upecatljive ikone sa filmskih postera kao sto Holly Goligthly, Bridget Jones, Sugar Cane, Greta, `plavi andjeo` ili Lara Croft su samo neke od onih koje cete sresti na putu zenske realne i filmske evolucije. Svako od tih glorifikovanih imena sa svetlecih reklama je zapravo svet za sebe, posebna zena na neki svoj nacin. One su stvarale svoj film i davale nove dimenzije zenama svojim prisustvom, svojim pogledom ka kameri, ljudima oko sebe, ponasale su se manje ili vise raskalasno, kao zvezde, kako to zaista i treba po nekom sistemu vrednosti da bude. Tipove zena koje su glumile ili dotakle u svojim filmovima su obelezile realnost i prefinjeno se uvukle u svakodnevnicu, pa onda i u istoriju. One su same bile neki od tih tipova, ponekad cak i one zene koje su glumile.
Ovo nikako nisu studije, niti analize...То је svetlucavi svet onih koje su nam zapravo docarale realnost jednog novog doba, ali i koje su nam priblizile prave zene, one sa ulice, naslovnica, zene koje smo i mi same. Ova knjiga je samo dodir sa onim što je film pružio, prateći i objašnjavajući tako jako izraženu promenu female profila naseg vremena.

No comments:

Post a Comment