Monday, March 23, 2009

Sve u svoje vreme



Svako ko iznenađujuću prirodu života okrene u svoju korist, a ne protiv sebe, u svim situacijama će ispasti pobednik“, kaže Linda Fild, britanska psihološkinja.
Kada stvari u životu postanu teške, to je verovatno znak da bi trebalo da se zaustavite, odmorite i sami sebi razjasniti situaciju. Osim toga, optimističan stav prema životu može da ojača veru u samog sebe, a to će pomoći da kreirate unutrašnju snagu koja vam je potrebna.Različite životne faze donose različite životne izazove, mogućnosti i interese. Naši prioriteti mogu da se menjaju kako starimo, ali neka osnovna pitanja ostaju ista. Ako ste već upali u negativnost i cinizam trebalo bi da otkrijete šta je dovelo do toga. Nadamo se da će vam neke od sledećih smernica pomoći.
Od 16 do 25 godina Ključna pitanja: Ovo je razdoblje velikih promena i tranzicija. Postoji veliki pritisak kolega, i velika borba za samostalnost (emotivnu, fizičku i finansijsku). Mnogi mladi ljudi u ovom razdoblju prolaze kroz krizu identiteta, i probleme sa izgledom. Najveći problem su fizičke nepravilnosti poput eventualnog viška kilograma, akni, ili postoji velika želja za dopadanjem suprotnom polu.Glavni izazov: Održati zdrav nivo samopouzdanja, i povećati samostalnost. Važno je i naučiti da se greške prihvataju i shvatiti da će se one često događati.Šta raditi: Najvažnije je ne prekinuti komunikaciju sa roditeljima i pokušati održati što bolje odnose. Na taj način ćete kreirati solidne temelje pomoću kojih ćete lakše krenuti dalje. Dok još živite pod roditeljskim krovom, pokušajte da pronađete honorarni posao i uštedite. Nemojte se upoređivati sa drugima, jer ta navika uvek snižava samopouzdanje. Stalno se podsećajte da ste jedinstveni, ali se družite, uključite u timske sportove.
Od 26 do 35 godina Ključna pitanja: Ovo je nešto stabilniji period, sa fokusom na karijeru, veze i eventualno brak. Postoje dileme tipa kome kome ili čemu posvetiti najviše pažnje (osobi, poslu, profesiji, javnom dobru), i koji pravac izabrati. Postoji određena doza osećaja gubitka mladosti i slobode, a to može dosta da utiče na odluke koje donosite.Glavni izazov: Verovati vlastitom prusuđivanju, i ne izgubiti mogućnost oduševljavanja i kreativnost.Šta raditi: Važno je ciljeve napisati na papir, kao i planove. One koji se više ne uklapaju brišite. Razbijte dugoročne ciljeve na manje korake koji su ostvarivi. Pažljivo birajte partnera i donosite dobre odluke. Napravite popis onoga šta očekujete od partnera i nemojte da spuštate kriterijume. Dobra veza zavisi od sličnih ciljeva. Zabavljajte se i stalno se okušavajte u novim aktivnostima.
Od 36 do 45 Ključna pitanja: Verovatno ćete se osećati rastrzano na sve strane, od posla, dece, partnera, prijatelja… Ženama ovo može predstavljati još veći problem, pa će se često pitati „gde sam ja u svemu tome“. Mnoštvo odgovornosti može da vas udalji od partnera i poljulja brak, a neke žene će već postati svesne i simptoma menopauze. Ali ovo razdoblje donosi nagrade u poslovnom smislu gde ćete započeti da ubirate plodove uloženog truda i rada. Porodica i prijateljstva će imati sve veće značenje.Glavni izazov: Usklađivanje izazova, a ostaviti i vremena za dokolicu i stvari u kojima uživate, i naučiti da se nosite sa emocijama koje roditeljstvo nosi – ljubav, odgovornost, krivica, teskoba…Šta raditi: Morate naučiti da raspolažete vremenom, povećati realnost pri proceni koliko će neka aktivnost trajati. Uvek radite popise obaveza. Oslobodite se osećanja krivice. S partnerom ne zaboravite da razgovarate i delite osećanja. Zajedno donosite odluke.
Od 46 do 55 Ključna pitanja: Ovo je vreme tranzicije na svakom životnom području - fizički, emotivno i praktično. Ovaj period zahteva napuštanje i odricanje od mnogih stvari koje su bile važne ranije. Neki će osetiti gubitak partnera, deca odlaze, pa je za ovaj period karakterističan osećaj praznine. Ipak, povećava se roditeljska odgovornost. Žene prolaze kroz menopauzu, a muškarci osećaju krizu srednjih godina. Najvažnije je ne odustati i redovno se opuštati da biste skupili snagu za sve izazove.Glavni izazov: Pustiti decu da odu od kuće, a ipak im biti podrška i ne napustiti ih. Takođe, važno je brinuti se za svoje ostarele roditelje ukoliko su živi, bez pokušaja preuzimanja kontrole nad njihovim životima. Sa fizičkim promenama se suočavajte dostojanstveno.Šta raditi: U svoj raspored uključite neku sportsku aktivnost koju volite. Fizička aktivnost mora biti dnevni prioritet. To znači ili redovne šetnje ili bicikl, pa i učenje novih stvari poput novih plesova i sl. Bavite se volonterskim radom da biste nadoknadili odlazak dece. Uključite se u društvene aktivnosti zajednice. Morate se boriti protiv osećaja nevidljivosti, graditi samopouzdanje i ponovno otkrivati nove stvari koje vas zanimaju. Obnovite garderobu, posećujte frizera...

Od 56 do 65 Ključna pitanja: U ovoj fazi se od vas očekuje manje davanja, ali ćete manje i dobijati. S jedne strane, primetićete da imate više vremena. Doći će do promene društvenog i porodičnog statusa. I vaš identitet će se menjati. Definitivno se menja životni tempo i treba vremena da bi se na te promene navikli. Dobijate nove odgovornosti kao najstariji član porodice.Glavni izazov: Napraviti lagani prelaz. Ostati fizički i mentalno aktivan. Prihvatiti da se vaša uloga u društvu menja. Ostati entuzijasta.Šta raditi: Pripremite se za napuštanje posla. Pokušajte da nađete nove hobije i radujte se aktivnostima koje do sada niste mogli raditi. Postoji mnogo zanimljivih novih projekata u koje se možete uključiti. Naučite da se služite modernim video igricama, posebno onima koje služe za razvijanje inteligencije i poboljšanje pamćenja. Uvek budite mentalno budni. Naučite novi jezik ili da svirate instrument. Fizička aktivnost je važnija nego ikad.

Više od 65 Ključna pitanja: Ovo je vreme da iskoristite znanje koje ste skupljali godinama. Sigurno već znate kako da se nosite sa gubicima, ali znate i da cenite lepotu života. Ako već niste, razvijte sposobnost praštanja. Postaćete svesniji smrti, a to će otvoriti mogućnost veće duhovne spoznaje. Ako ste se udaljili kroz život, vratite se istinskim i verskim vrednostima.Glavni izazov: Prihvatiti nesigurnost sa zahvalnošću. Živeti pozitivno, ne postati čangrizav i zloban, te prihvatiti ograničenja koja starost donosi.Šta raditi: Pokažite razumevanja i za sebe i za druge oko sebe. Iskoristite svoju mudrost da biste drugima pomagali i olakšavali, a ne zagorčavali život. Potražite društvene grupe u svojoj lokalnoj zajednici za stanovnike trećeg doba. Ukoliko ne postoje, organizujte ih. Družite se, igrajte društvene igre. Ako ste kroz život stekli neke sposobnosti koje mogu biti od pomoći drugima, iskoristite ih i poklonite ih besplatno.



Poslovna zena

No comments:

Post a Comment