Monday, December 27, 2010

Kada seks bude bas ...blajk....


Seks sa stalnim partnerom nakon nekoliko hiljada puta može postati rutina. Za većinu, najuzbudljiviji deo veze je sam početak. Tada je sve novo i postoji bezbroj mogućnosti, više se flertuje i seks je bolji. Međutim, nakon nekog vremena, stvari mogu postati dosadne i prestajemo da se trudimo kao na početku.
Dva priznata psihologa, Artur Aron i Donald Daton, su 1974. izveli eksperiment koristeći dva mosta kao okruženje. Most u Kanadi „Capilano Suspension“, nesiguran most koji se nalazi iznad uzburkane reke i još jedan most koji se nalazi 300 metara iznad nivoa mora a koji je stabilan i siguran.
Prvi dan eksperimenta je izgledao ovako: čoveka koji je prelazio preko prvog mosta bi zaustavila lepa žena i predstavila bi mu se kao student psihologije i pitala bi ga da li bi učestvovao u kratkoj anketi. Drugog dana bi uradila isto na drugom mostu. Kad god bi neko učestvovao u naketi ona bi mu dala svoj broj telefona kako bi je pozvao uveče da čuje rezultate.
Za eksperiment je bilo bitno samo ono što se dešavalo posle ankete – kakvi muškarci bi je, zapravo, pozvali? Koji od mostova, prvi – razmrdan ili drugi stabilniji, bi bio kvalitetnije okruženje da se na njemu započne romansa? Da li adrenalin ohrabruje na novi početak? Rezultat je da bi muškarci sa nesigurnijeg mosta u više slučajeva pozvali lepu ženu na stastanak.
Psiholozi su proveravali svoju teoriju „misattribution“ (attribution - eng. pridavanje), teorija prenosa uzbuđenja. Želja i privlačnost povećavaju lučenje prirodnih amfetamina tela, dopamina i norepinefrina, koji imaju važnu ulogu u seksualnom uzbuđenju. Kada nam se životi nalaze na tom nesigurnom i razmrdanom mostu uzbuđenje je veće i život je uzbudljiviji.
Nažalost, većina provodi svoj život na stabilnom mostu i tako rutinski kroz njega prolazi. Nije potrebno da skačamo bandži ili da provedemo dan u kanibalističkom plemenu da bismo osetili da smo živi već u paru da probudimos voju kreativnost, van kreveta i u njemu.
Mozak je najbitniji polni organ i zbog toga je dobro fantazirati. Dokazano je da oni koji fantaziraju imaju ispunjeniji i zadovoljniji seksualni život. Budite kreativni i poneku svoju fantaziju ostvarite. Bitno je da razumete da je za to potrebno dvoje. Svakoj ženi koja bi rešla preko starog mosta je potreban muškarac koji bi je sreo na pola puta.
B92

No comments:

Post a Comment