Monday, November 17, 2008

Role modeli

Uprkos intrigantnim filmskim radnjama, modernim specijalnim efektima, zvučnim imenima koja potpisuju scenarija i režiju, ništa od toga ne prodaje novi film kao mlada, zanosna i seksi glumica u glavnoj ulozi. Ovo pravilo funkcioniše od samih početaka Holivuda, a filmske dive svojom ženstvenošću i seksipilom sjaje kao istinske zvezde holivudskog neba.

Mnoge današnje glumice nalaze uzore upravo u svojim prethodnicama iz zlatnog doba Holivuda, svesne činjenice da nije dovoljno napućiti usne i pokazati obline kako bi se dospelo među holivudsku elitu. U današnje vreme u kojem gotovo da nema filma gde glavna glumica ne skida sve sa sebe, postoje li uopšte više filmske dive i mogu li parirati zvezdama zlatnog doba? Prisjetimo se nekoliko pravih holivudskih diva.
ODRI HEPBERN: U svoje doba bila je neprikosnovena miljenica Holivuda, a osvajala je svojom legendarnom lepotom u kojoj je uspešno spojila devojački šarm i dostojanstvenu ženstvenost. Sama za sebe je jednom prilikom izjavila: “Znam da imam više seksipila na vrhu nosa nego mnoge žene na celom telu. Seksipil je nešto što osećate duboko u sebi. Mogu ga iskazati i potpuno odevena, berući jabuke ili stojeći na kiši”. Ipak, ova klasična lepotica nije igrala samo na kartu svog izgleda.U svojoj karijeri osim Oskara, osvojila je i nagrade Tony, Emmy i Grammy, čime je ušla u društvo svega četiri umetnika kojima je pošlo za rukom da osvoje sve četiri prestižne nagrade. Ljudi je najčešće pamte po ulozi u filmu “Doručak kod Tifanija” i po numeri “Moon River” koju je kompozitor Anri Mansini napisao posebno za nju.
ODRI HEPBERN - DANAS NATALI PORTMAN: Kad se sa svojih 13 godina pojavila u Besonovom “Profesionalcu”, svima je bilo jasno da će biti nova holivudska miljenica. Ali njen glumački talenat razvijao se brže od njenih telesnih oblina, tako da ga je već u mladosti imala prilike naglasiti. Do sada se dokazala u širokom rasponu uloga, pokazavši da se ne radi samo o lepom licu. Slično kao i Odri, svoj seksipil nosi dostojanstveno, ne razmećući se svojim atributima kojima je zasigurno bacila na kolena mnoge muške obožavatelje plešući oko šipke za striptiz u filmu “Bliže”. Iako je pokazala svoju ženstvenost bez previše odeće, uloga u “Bliže” zaradila joj je prvu nominaciju za Oskara.

GREJS KELI: Mnogi su je proglašavali najlepšom plavušom svoga doba (lepšom i od Merilin Monro), a uz to je i svojom glumom obeležila neka od najboljih holivudskih ostvarenja. Tadašnje trač rubrike pisale su kako je osvojila srce ondašnjeg najvećeg zavodnika Holivuda, Klerka Gejbla. Navodno su se zaljubili na snimanju “Mogamba” Džona Forda. Iako je ljubav s Gejblom ostala samo navodna, uloga u filmu donela joj je nominaciju za Oskara. Prava zvezda je postala ulogom u Hičkokovom “Pozovi M radi bistva” gde je pokazala koliko je dobra glumica. Sav svoj glumački potencijal pokazala je u filmu “Devojka sa sela” osvojivši Oskara za glavnu ulogu. “Niko ne može izgledati poput Grejs Keli - ona je bila najlepša plavuša svoga doba. Siguran sam da bi, da je živa, i danas bila neodoljiva. Ta vrsta savršenosti mora čak i stariti prekrasno”, izjavio je pre nekoliko godina Karl Lagerfeld.
GREJS KELI - DANAS ŠARLIZ TERON: Prekrasna Južnoafrikanka karijeru je započela kao model, nastavila kao balerina, a trenutno je jedna od najvećih holivudskih zvezda. Stilisti i filmski kritičari njenu ženstvenost često upoređuju s harizmom glumica klasičnog Holivuda. Šarliz se jednako dobro snalazi i u ulogama femme fatale za koje joj nije problem skinuti sve sa sebe, ali jednako je uverljiva i u dramama. Za ulogu serijskog ubice u filmu “Čudovište” odbacila je u potpunosti svoj seksipil udebljavši se čak 30 kila, ali s izvrsnim rezultatom. Naime, za tu ulogu osvojila je Oskara. Naravno, nakon snimanja vratila je liniju, čini se, s lakoćom i izgleda lepše no ikada.

No comments:

Post a Comment