Sunday, November 2, 2008

Spijun iz 16. veka kao inspiracija!


Britanski pisac Ijan Fleming je inspiraciju za svoje romane o tajnom agentu 007 našao u avanturama jednog špijuna iz 16. veka, aristokrate Džona Bonda, tvrde potomci tog avanturiste. Potomci srednjovekovnog špijuna sada su prvi put obelodanili dnevnik Denisa Bonda, sina Džona Bonda.
Britanski pisac Ijan Fleming je inspiraciju za svoje romane o tajnom agentu 007 našao u avanturama jednog špijuna iz 16. veka, aristokrate Džona Bonda, tvrde potomci tog avanturiste.Potomci srednjovekovnog špijuna sada su prvi put obelodanili dnevnik Denisa Bonda, sina Džona Bonda.
"U Denisovom dnevniku ne piše precizno čime sa bavio njegov otac, ali je jasno da je bio čovek od akcije, koji se, čini se, isuviše često nalazio na opasnom mestu u opasno vreme, da bi to bila slučajna podudarnost", izjavio je Vil Bond, jedan od potomaka. "Veoma je moguće da je Ijan Fleming poznavao porodicu Bond. Takođe je moguće da je bio upoznat sa njenom živopisnom prošlošću", dodao je Vil Bond. Porodično imanje Bondovih, naime, nalazi se na ostrvu Perbek, u Dorsetu, gde se Ijan Fleming školovao, i tamo je istorijat aristokratske porodice prilično poznat. Upravo je Džon Bond izabrao porodičnu devizu, koju je video u jednom dvorcu u Španiji, a koja glasi "Non sufficit orbis" što znači "Svet nije dovoljan". Fleming je taj izraz prvi put upotrebio u 11. romanu o Džejmsu "U službi kraljevskog visočanstva", a pripisao ga je jednom pretku svog junaka. Godine 1999."Svet nije dovoljan" bio je naslov filma u kojem je Pirs Brosnan igrao tajnog agenta.
Blic

No comments:

Post a Comment