Thursday, December 4, 2008

Šta žene mogu da nauče od muškaraca?

Žene i muškarci ne komuniciraju na isti način ni u kući, kao ni na poslu. Ustaljena su mišljenja kako žene češće koriste zamenicu "mi", dok muškarci govore "ja", muškarci upadaju u reč, dok se žene brže povlače. One pitaju kolege za mišljenje, dok oni samostalno donose odluke…
Muškarci uglavnom bez oklevanja izdaju naređenja. Iako su u privatnom životu tolerantni i uviđavni, kada se profesionalno nađu u ulozi šefa, postaju odlučni i sigurni u sebe. S druge strane, većina žena koje su u nekoj fazi života bile šefice, prisećaju se kako su dosta razmišljale o tome kako nešto reći, kako svima da ugode, kako da budu uvek dobre i pravedne…Šta možemo da naučimo jedni od drugih i šta bi žene mogle da "pokupe" od muškaraca?Da prestanu svima da ugađaju.

U vrlo zanimljivoj knjizi "Ti to baš ne razumeš", koja se, inače, često citira kada se govori o ovoj temi, autorka Debora Tanen kaže da ženama neslaganje nosi metaporuku da je bliskost, do koje im je toliko stalo, u krizi. Neslaganje znači poremećaj ravnoteže, a žene se trude da oko sebe stvore harmonične odnose (dobro, ima i onih koje poput uragana unose nemir gde god da se pojave). Zbog toga će mnoge žene stalno težiti izgradnji skladnih odnosa, što je vrlo lepa osobina, ali katkad valja biti efikasan i odlučno izdati naređenje. U načelu, tu su muškarci bolji.Da se bore za sebe.
Činjenica je da se muškarci bolje predstavljaju od žena, da češće traže bolji položaj, da češće govore u prvom licu. Muškarci od detinjstva igraju igru "jesam li pobedio", a žene "jesam li dovoljno pomogla?". Kako je u ženskoj duši da želi svima da udovolji, mnoge osećaju nelagodnost kada treba da traže nešto za sebe. Muškarci to čine mnogo lakše, čak i oni za koje ne bismo inače rekli da su probojni, samopouzdani, uporni. .Šta još žene mogu da nauče od muškaraca? Da više govore o sebi, da ne zavise toliko od tuđeg mišljenja, da lakše kažu "ne", da je u šefovanju katkad potrebno biti odlučan.
Poslovna zena

No comments:

Post a Comment