Wednesday, June 17, 2009

Tajni skinis nisu vise in




Mršavo telo i ispijeno lice više nisu u modi, tvrdi Aleksandra Šulman, urednica britanskog izdanja časopisa "Vog" u protestnom pismu modnim kreatorima.

Aleksandra Šulman, koja važi za jednog od najvećih gurua među modnim stilistima, traži da se prekine sa dizajniranjem odevnih predmeta koje mogu da nose samo izrazito mršave žene.
Ona u svom pismu otkriva da su modni časopisi počeli da koriste fotošop kako bi manekenke učinili "debljim". Retuširanjem fotografija popunjavaju se upali obrazi, dodaju mišići, zaobljuju ruke, noge i stomak.
Mršave manekenke se više nikome ne dopadaju, tvrdi Šulmanova, svrstavajući se očigledno na stranu udruženjenja koja godinama vode bitku protiv anoreksije.
Njeno pismo, upućeno svim velikim modnim kućama kao što su Versaće, Džon Galijano, Dolče i Gabana, Šanel, Kristijan Dior i Prada, nije bilo namenjeno javnosti, ali ga je neko prosledio listu "Tajms", koji mu je posvetio dve pune strane.
"Odeća koju nam šalju modne kuće je sve manja", ističe Šulmanova u pismu.
"Došli smo do tačke u kojoj i najčuvenije manekenke poput Naomi Kembel, Linde Evanđeliste, pa čak i najmršavija među njima, Kejt Mos, ne uspevaju da u nju uđu. Prinuđeni smo da angažujemo manekenke bez grudi i bedara, bez imalo ženstvenosti i da od fotografa tražimo da retuširaju slike kako bi modeli izgledali popunjeniji", jada se Šulmanova.
Blic, zena

No comments:

Post a Comment