Wednesday, September 17, 2008

Ko je kriv i ko dozvoljava?



`Roman "Dragulj Medine", nedavno povučen iz knjižara, od danas je ponovo u prodaji u Beogradu. Vlada Srbije žali zbog te odluke.
Roman "Dragulj Medine" izdavač je samoinicijativno povukao iz prodaje pošto je Islamska zajednica u Srbiji sa sedištem u Novom Pazaru ocenila da je reč o delu koje na pornografski način opisuje život Ajše, sedme i kako se veruje najomiljenije žene proroka Muhameda. Ova islamska zajednica smatra da je pisanje o Muhamedu van svete knjige Kuran svetogrđe i uvreda za svakog pripadnika islamske vere jer se sve njegove žene, a imao ih je 12, smatraju majkama muslimana.` (B 92, preuredjeno)
I jos se ovde pozivaju na strip u Danskoj. A sta je sa nama, pripadnicima ostalih vera? Pre par godina dozvolili smo da nam `Davincijev kod` objasnjava na svoj nacin i Bibliju i sve ono sto cin i osnove Hriscanstva. Knjiga postaje strasno popularna, preporucuje se, prica se o njoj kao o nekom velikom otkricu...Svi je citaju. Deca su opcinjena...Vrlo brzo i film dolazi. Svedoci smo da se motivi Biblije nalaze na mnogim reklama, majicama, koriste se za tv skeceve i filmske komedije. Farse. Pricaju se vicevi na tu temu. Hriscani to dozvoljavaju. I ko je sada kriv? Jedan strip je umalo pokrenuo ceo rat. Velike demonstracije sirom sveta. Nasi ventili ovde ne postoje.

No comments:

Post a Comment