Sunday, October 7, 2007

Female Entertainer - part I



Mali grad u Americi. Kraj 19.veka. Ratovi i promene su tek dalja buducnost. Devojka sa nekih svojih skromnih 17 zeli da bude nesto vise od obicne domacice i majke. Ne zeli da bude u popularnoj uniformi bolnicarke. Ne zeli da zivi u provinciji. Zeli da bude poznata, da joj ime bude pod svetlima neonki, da joj pogled kopiraju, a samo za nju kreiraju. Zeli da bude glumica, jedna od prvih dama nemog filma.
Glumica ranije nije postojala. U mnogim epohama muskarci su zauzimali njihovo mesto, oblacili haljine, stavljali perike i losu tesku sminku. Srednjovekovna drama nije trpela pojavu zena, jer je uglavnom izvodjena u dvoristima katolickih i protestantskih crkvi. Za jednu zenu je nemoralno da stane na stage. Kasnije, kada se ipak popela smelo na tu pozornicu, njena profesija se smatrala jednostavno sramnom. Vremenom se zena oslobadjala ovih okova i postizanjem uspeha u knjizevnom svetu polako se pela svojom lestvicom kreativnog zivota.

Krajem 19. veka rodjene su buduce velike zvezde Holivuda skandalozna Mae West, devojka nevinog lica Marry Pickford, Lilian Gish, kasnije slavna Jean Harlow... Ove, tada pomalo zbunjene devojke, bacene u svet jos jedne muske industrije, polako su pronalazile svoj put ka velikom platnu. Pokrenuvsi kreativnu lavinu u sebi, vrtoglavo su dobijale sve ono sto su zelele i iz prikrajka gledale tudju i pravile svoju legendu. Postale su motivacija ostalim pripadnicima svog pola, dale su snagu devojkama iz jos uvek ostrih patrijahalnih sredina, da budu najzad NEKO.

No comments:

Post a Comment