Wednesday, February 4, 2009

Office kao pola zivota


Kako se osećate na svom radnom mestu? Da li često imate glavobolje, osećate da vam je zagušljivo ili postajete anksiozni? Možda baš mesto na koje dolazite dan za danom – kancelarija – ima tako negativan uticaj na vas. Stoga, ukoliko je načinite prijatnijim i zdravijim mestom za boravak – u njoj ćete se osćati bolje. Pročitajte kako.Neka vaša kancelarija bude lepša – radite sa osmehomNa nesreću, većina nas nema tu privilegiju da bira radno mesto koje im odgovara. Tako, dosta ljudi svaki dan provodi u sterilnim, pretrpanim prostorijama, u gužvi sa kolegama koji pričaju preglasno i čiji telefoni proizvode jezive zvuke. Čak i ako ste tako daleko od svog prijatnog doma ili zelenih poljana, na kojima biste najradije svakodnevno bili – postoje načini da kancelariju načinite toliko prijatnom, da čak ni pomisao na rad u njoj u nedelju popodne – neće delovati kao najgora noćna mora.

1. Stvorite svoju oazu Negde na vama vidljivo mesto:Okačite/zalepite fotografiju mesta koje vas najviše smiruje, fotografije vaše porodice, dece ili prijatelja, fotografije srećnih i lepih momenata u vašem životu. Neku lepu fotografiju stavite I na desktop vašeg računara ili upotrebite za nju digitalni ram.Kada ste uznemireni i pod stresom, bacite pogled na ove fotografije. To će vam sigurno prijati.

2. Pročistite i ovlažite vazduh Kakav je kvalitet vazduha u vašoj radnoj prostoriji? Provetravajte je što je moguće češće, posebno ponedeljkom, jer vazduh vikendom ne cirkuliše dovoljno, pa će svakog ponedeljka vazduh sigurno biti zagušljiv i težak. Fotokopir mašine i slične sprave čine vazduh još gorim, pa ako imate prilike za to – makar fotokopir premestite u neku drugu prostoriju.Takođe, ukoliko možete, bilo bi dobro da na svoj sto postavite jonizator vazduha na svoj radni sto, jer će on ukloniti iz vazduha čestice prašine i prljavštine iz vazduha, dok će ovlaživač vazduha osvežiti težak i zagušljiv vazduh.

3. Sprečite sumrak Da li svetla u kancelariji čine da se osećate kao da ste na suđenju? Pokušajte da obične sijalice zamenite onima čije svetlo se ne rasipa toliko i koje odaju pun spektar boja. Od ovoga ćete se osećati bolje, a sigurno sprečiti i pojavljivanje nekoliko novih bora na licu. Razmislite i o zaštiti očiju od rasipajućeg svetla koje emituje vaš monitor.

4. Donesite cvet Istraživanja pokazuju da su radnici koji u kancelariji imaju cveće, srećniji od onih koji ga nemaju. Zelena boja deluje smirujuće na oči, zbog čega u nju trebali da gledamo više u toku dana.

5. Raščistite haos i nered! Pogledajte svoj radni sto. Da li su vam sve stvari koje se na njemu trenutno nalaze zaista neophodne za posao? Otarasite se suvišnih papira i đubreta kako biste se lakše koncentrisali na posao.
Poslovna zena

No comments:

Post a Comment