Thursday, July 16, 2009

Ne uspevaju zenstvene nego grube muskarace


Žene koje imaju muški pristup poslu zarađuju više od koleginica koje su ženstvenije, nežnije u ophođenju, ljubazne i pune empatije, pokazalo je novo britansko istraživanje.
Dosadašnji podaci su pokazivali da udate žene, posebno, oduvek zarađuju manje od muškaraca zato što im poslodavci u startu daju nižu platu, računajući na to da zbog brojnih obaveza u domaćinstvu imaju manje vremena za poslovne obaveze ili projekte. Poslednje istraživanje Univerziteta Eseks skreće pažnju na to da razlog za nižu zaradu žena nije samo eventualni niži stepen njihove produktivnosti već može imati veze sa karakternim osobinama.
Kako je pokazalo istraživanje sprovedeno na 5.603 zaposlenih žena i muškaraca uzrasnog doba između 20 i 60 godina, alfa-ženke zarađuju oko četiri odsto više od pasivnih koleginica. To znači da je muški, agresivniji pristup u ophođenju osnova za bolju zaradu, pa ne čudi zašto većina žena, među kojima je najviše onih nežnih i suptilnih, bez obzira na rezultate i dalje zarađuje manje od muškaraca koji su na istim pozicijama. Dobrota i ljubaznost ženama se očigledno ne isplate, što se može objasniti i time da su prijatni ljudi u konfliktnim situacijama suviše pasivni, pa samim tim, slabiji pregovarači.
S druge strane, neurotične žene, odnosno one koje su sklone napetosti, kao i čestim promenama raspoloženja zarađuju još manje, oko tri odsto. A da se savesnost isplati, pokazuje podatak prema kom žene koje su odgovorne i dosledne zarađuju pet odsto više od nemarnih koleginica.
Blic, Zena

No comments:

Post a Comment