Monday, December 21, 2009

Kada smo savrsene?


Iako uvek želimo da budemo ispred drugih, biti prosečan može ženi obezbediti dodatnu prednost kod muškaraca nakon što su naučnici izračunali dimenzije savršenog lica, koje je sudeći po rezultatima prisutno kod većine žena.
Lepota, tvrde istraživači, može biti izmerena gledajući blizinu očiju i razdaljinu između njih i usta. Oni su otkrili da su idealne dimenzije lica veoma bliske onima koje poseduje većina žena. Ovo je samo jedno od mnogih istraživanja pokrenutih u skorije vreme koje je pažnju javnosti skrenulo ka običnim ženama. Ranija istraživanja pokazala su da muškarci radije biraju žene koje poseduju umerene obline – suprotno ustaljenom mišljenju da će prednost dati mršavijoj ženskoj osobi manekenske građe, a takođe, većina muškaraca neće se okrenuti ni za
devojkom sa dugim nogama. Kako bi otkrili idealne proporcije lica naučnici su od ispitanika tražiil da ocene privlačnost žena na fotografijama na kojima je zapravo bila slika samo jedne osobe čije proporcije lica su bile izmenjene. Muškarci su u većini izabrali fotografiju na kojoj je razdaljina između njenih zenica činila 46 odsto ukupne širine lica od uveta do uveta. Drugu savršenu dimenziju činila je razdaljina od njenih očiju do usta koja je iznosila trećinu ukupne razdaljine od čela do brade. Slavne ličnosti koje poseduju ovakve, idelane, proporcije lica, tvrde naučnici, su Liz Harli, Džesika Alba i Šanaja Tvejn. Naučnici posebno ističu da je veoma važna činjenica da većina žena poseduje ove proporcije ali da veliki broj njih te proporcije na otkriva na pravi način. „Već znamo da određeni elementi lica ženu čine privlačnom muškarcima – velike oči ili pune usne na primer. Naše istraživanje dokazuje da sama struktura lica u velikoj meri određuje našu percepciju ženske lepote“, izjavio je profesor Kang Li sa Univerziteta u Torontu. Međutim, još nije u potpunosti istraženo koliki značaj imaju ključne crte lica na lepotu ženskog lica, ali je veoma važno da žene obrate pažnju na proporcije svog lica i da istaknu sve atribute – nova frizura može promeniti percepciju muškaraca ako ističe pravilnu razdaljinu od čela do brade i od uveta do uveta. „Ponekad veoma privlačna žena može izgledati krajnje neugledno i neprivlačno jer svojim izgledom zapravo pokriva svoje savršene crte lica, i u takvim situacijama frizura igra veoma važnu ulogu jer ženi može pomoži ili odmoći da osvoji svog muškarca“, zaključuje Li.

B 92

No comments:

Post a Comment