Wednesday, March 31, 2010

Kada žene biraju muževnije partnere?


Žene za partnere radije biraju muževnije muškarce kada su zabrinute za zdravlje potomstva, pokazalo je istraživanje objavljeno na američkom naučnom sajtu “Live Science”.
Muževnije crte lica, poput jačih vilica i gušćih obrva, povezuju se sa zdravljem muškaraca i potomstva, smatraju naučnici, pa zato u društvima sa lošijim zdravstvenim stanjem stanovnika, žene više privlače muškarci grubljeg izgleda.
Istraživanje je pokazalo i to da žene ne biraju uvek partnere muževnijeg izgleda jer strahuju da bi mogle da dožive neprijatnosti u vezi ili da ih partner ostavi zbog druge žene.
Naučnici su otkrili da žene doživljavaju muževne muškarce kao neiskrene, nespremne na saradnju, više zainteresovane za afere kratkog daha, nego za dugotrajne veze, a čak ih smatraju i lošim roditeljima.
Ipak, ako žive u sredinama u kojima ima više zabrinutosti za zdravlje, žene nesvesno "praštaju" rizik od mogućih neprijatnosti zbog koristi koju veća muževnost donosi, pa se tako radije opredeljuju za muževnije muškarce.
Da bi istražili ovu pretpostavku, naučnici su uporedili statističke podatke Svetske zdravstvene organizacije iz 30 zemalja.
U istraživanju je učestvovalo više od 4.500 žena starosti od 16 do 40 godina. Njima je preko Interneta ponuđeno da na trenutak pogledaju po 20 parova muških lica, i da izaberu između muževnije ili nežnije verzije istog lika.
"Ženama iz zemalja u kojima je veća stopa smrtnosti i povećan procenat zaraznih bolesti, više su se svideli muževniji muškarci", rekla je Lisa De Bruin (DeBruine), psiholog sa Univerziteta u Aberdinu u Škotskoj.
Pet zemalja u kojima su žene u najvećem broju birale grublja lica su Brazil, Meksiko, Bugarska, SAD i Argentina, a sve te zemlje su na prvih deset mesta na listi s lošim zdravstvenim stanjem stanovnika, iz kojih su naučnicima stigli podaci.
Pet "najzdravijih" zemalja u kojima je sprovedeno istraživanje, jesu Island, Švedska, Italija, Švajcarska i Španija, a pet zemalja u kojima su žene pokazale najmanju zainteresovanost za muževnije muškarce su Švedska, Belgija, Rumunija, Danska i Novi Zeland.
Činjenica da se žene u zemljama sa dobrim zdravljem stanovnika nisu uvek odlučivale za muškarce sa nežnijim crtama lica, mogla bi da ukazuje na to da i drugi faktori iz okruženja utiču na odabir partnera.
"Na primer, jednakost žena i kontrola finansijskih sredstava takođe može da utiče na to za koji će se tip muškarca one odlučiti", rekla je De Brun.
Naučnica je zapazila da se rezultati novih istraživanja poklapaju sa podacima do kojih je ona došla ranije, a koji su pokazali da se na osnovu toga da li žena oseća gađenje kada mora da sedi pored nekog obolelog, može predvideti njena sklonost prema grubljim licima.
"Žene koje su gadljive, što pokazuje koliko ih zabrinjava pitanje zdravlja, takođe više vole grublja lica", rekla je De Brun.
B92

No comments:

Post a Comment