Friday, March 12, 2010

Zašto se muškarci plaše lepih žena?


Mariota Vlaisavljević

Najnovije istraživanje američkih naučnika pokazalo je da 78 odsto muškaraca pred lepom ženom gubi razum i samopouzdanje. Ako te dame još „bije“ glas da su i pametne, sposobne, fine, obrazovane, praktično da i nemaju udvarače. Da li se tu zaista radi o muškom strahu od neuspeha ili nečem drugom?
Bilo da samo procedi „ne“ kroz zube, odmahne glavom ili mu ne ostavi broj telefona, dama koja tako odbije udvarača, udarila je najžešće po muškoj sujetiDo sada se samo pretpostavljalo, a sada je i naučno potvrđeno – muškarci se plaše lepih žena. Tokom istražavanja, muškim ispitanicima pokazivane su fotografije atraktivnih devojaka, što je izazvalo totalni haos u njihovim mozgovima, naveli su stručnjaci. Osim simptoma straha, kod ispitanika je uočena izvesna zbunjenost, naglo im je opalo samopuzdanje, a na obična pitanja davali su potpuno besmislene odgovore.
Dr Savo Bojović, seksolog i antropolog, smatra da veliki broj muškaraca, bez obzira na status, izgled, sposobnosti, obrazovanje, zazire od lepih žena. Razlozi su različiti, a osnovni je strah. On uništava muškost, odvažnost, ličnost, a može da bude veoma fatalan po udvarača koji se suočava sa mogućim ostavljenjem i odbijanjem. U ekstremnim slučajevima, dodaje dr Bojović, to odbijanje može da odvede i u homoseksualizam.
− Nije lako kada se žena razmeće svojom lepotom pred svima, pa se pokazuje, a svi je žele... Muškarci su, od kad je sveta i veka, gledali na lepe žene sa izvesnim strahopoštovanjem. Neobično je da su uvek „stradali“ od onih koje su umele da ih potčine i vladaju njihovim osećanjima.

Blic

No comments:

Post a Comment