Monday, April 19, 2010

Dobar muz za dobar san!


Zaboravite na brojanje ovčica, tablete za spavanje i ne oslanjajte se na čašu toplog mleka pre nego što pođete u krevet - rešenje za nesanicu je, barem kada su žene u pitanju, srećan brak.
Rezultati novog istraživanja koje su sproveli stručnjaci sa Univerziteta u Pitsburgu pokazali su da žene koje su zadovoljne svojim brakom imaju mnogo manje problema sa spavanjem od onih koje su nezadovoljne svojom vezom ili trenutno nemaju partnera.
Ispostavilo se, takođe, da kod žena koje su zadovoljne svojom vezom na dobrih osam sati sna u toku noći ne utiču ni brige zbog finansijske situacije, dnevni unos alkohola ili kofeina, kao ni učestalost seksualnih odnosa.
"Srećno udate ispitanice su tokom istraživanja prijavljivale mnogo manje problema sa nesanicom ili otežanim uspavljivanjem od onih koje su nezadovoljne svojim brakom", kaže dr Vendi Troksel, profesorka psihijatrije koja je vodila istraživanje, prenosi Rojters.
Dr Troksel je sa timom kolega obavila istraživanje u kojem je učestvovalo 1.938 žena starosti između 42 i 52 godine, čiji je cilj bio da utvrdi eventualnu povezanost situacije u braku i kvaliteta sna u toku noći.
Tokom istraživanja uzeti su u obzir i drugi faktori koji mogu da utiču na pojavu nesanice i sličnih tegoba, kao što su depresija, ekonomska situacija ispitanica, deca, seksualna aktivnost i dnevni unos kofeina i alkohola.
"Rezultati su i za nas bili iznenađujući jer se ispostavilo da nijedan od ovih 'remetilačkih' faktora ne utiče na san u meri u kojoj na njega utiče to da li je ispitanica u srećnom braku ili ne", kaže dr Troksel.
Dakle, za miran sam najvažniji je - dobar muž.
Naissus.info

No comments:

Post a Comment