Wednesday, April 21, 2010

Shoe ovisnica, pa sta?


Ovih dana skrenuta je pažnja na ozbiljan problem. To je prastari problem koji, kako se čini, odoleva i ekonomskoj krizi i globalnom zagrevanju. Šta bi to moglo da bude? Zavisnost od kupovine cipela, naravno.
Pre svega, navešćemo neke impresivne podatke: Da li ste znali da Kristina Agilera ima 750 pari cipela, dok je „trend seterka“ Paris Hilton prestala da ih broji, ali veruje da ih ima oko 2.000. Ne zaboravimo i ozloglašenu Imeldu Markos (udovicu bivšeg filipinskog predsednika) koja je van granica Filipina poznata po ogromnom broju cipela.
Ispostavilo se da je najpasioniraniji kolekcionar obuće zapravo spisateljica mejnstim drama Danijela Stil, koja poseduje 6.000 pari "Kristijan Lubuten" cipela. To je zaista puno cipela za šezdesetdvogodišnju ženu koja veći deo dana verovatno provodi za tastaturom.
Nazovite nas kako hoćete, ali mislimo da je i 50 pari obuće previše, a kamoli 6.000. Ali ne želimo da se podsmevamo već da pomognemo. Tako da smo pratili kurs čudesnog dr Filipa, "Sedam koraka da izlečite svoje opsesije", prilagođavajući ga zavisnicima od cipela, u nadi da ćemo pronaći prikladno rešenje:

Priznajte sebi
Da li vam kupovina cipela skreće pažnu sa dosadnog, prigradskog života? Priznavanje pravog uzroka vaše opsesije prvi je korak ka oporavku.

Mslite racionalno, umesto što poričete
Ako stvar posmatrate racionalno, videćete da je trošenje 600 evra na neudobne, špicaste cipele sa visokom štiklom nezdravo, ali ipak vi to nastavljate da radite. Pokušajte da postavite slike Viktorije Bekam po kući i želja će skoro sigurno nestati.

Koristite alternativno oslobađanje od stresa
Alkohol i čokolada su uvek tu.

Identifikujte vaše opasne zone
Pauza za ručak i dani kada stiže plata moraju da se izbegavaju. U slučaju da iz finansijskih razloga niste u mogućnosti da date otkaz, za početak možete da počnete da uz sebe nosite fotografije nekih od najružnijih cipela koje ste ikada videli – i da one po mogućstvu budu na nekoj poznatoj osobi, recimo ženi fudbalera. Ako vas to ne odvrati od kupovine – ništa neće.

Promenite način života
Umesto da ste obuvene, šetajte malo bose. To je zdravo.

Budite odgovorne
Možda bi trebalo da se prijavite na program za rehabilitaciju. Do sada se nismo bavili pronalaženjem nekog konkretnog centra, ali budimo realni - ako možete rasizam da lečite u manastiru, sigurno postoji nešto i za zavisnike od cipela.

Nagradite se
Prevazilaženje zavisnosti je vrlo teško, ali nije nemoguće. Ponekad se počastite kupovinom.
B92

No comments:

Post a Comment