Monday, April 14, 2008

Volimo se jer smo slicni

Zaboravite na tvrdnju da se suprotnosti privlače, naučnici smatraju da nas zapravo privlače osobe koje su nam slične i telesno i karakterno. Nedavno sprovedena studija takođe tvrdi, da što smo duže s nekim u vezi to smo sličniji toj osobi, telesno i karakterno.

Telesna sličnost
Istraživanje je sprovedeno na 11 muškaraca i 11 žena koji su trebali proceniti dob, privlačnost i karakter 160 parova, čije su fotografije gledali odvojeno ne znajući ko je s kim u paru. Pokazalo se da su ljude koji su u paru slično procenili i okarakterisali.Naučnici veruju kako parovi izgledaju slično zbog zajedničkog prolaženja kroz određena životna iskustva. Drugo je objašnjenje da je nivo testosterona kod muškaraca povezan s oblikom lica, ali i karakteristikama ličnosti koje najčešće izražava lice. Pa ako sličan bira sličnog po karakteru, onda su im i lica slična. Nekoliko je studija takođe pokazalo kako genetički slične osobe imaju sretnije veze i brakove, a fizičke i karakterne sličnosti mogu upućivati na genetsku podudarnost.

Kopiranje navika
Najnovije istraživanje na ovu temu je pokazalo kako su osobe u paru sklone kopiranju jedna druge – ukoliko jedna prestane pušiti ili krene u teretanu, postoji velika veroatnoća da će isto učiniti i njena voljena osoba.Pušači su imali pet puta veću verovatnoću ostavljanja pušenja ukoliko je to učinio njihov bračni partner, a isti je slučaj bio i s konzumacijom alkohola.

Ljubav i bolest
Nekoliko je istraživanja pokazalo kako karakteristike ličnosti partnera uveliko utiču i na brzinu oporavka, ukoliko jedan od njih ima ozbiljnih zdravstvenih problema.Istraživanje koje je pre nekoliko godina sprovedeno u Holandiji na 8386 parova, pokazalo je kako osobe koje su dugo zajedno imaju i sklonosti oboljenju od istih bolesti, bilo da je u pitanju astma, bolesti krvnog sistema, dijabetes ili depresija. Pokazalo se i da sklonost oboljenju od istih bolesti zavisi od dužine veze. Oni koji su duže zajedno imaju veću sklonost oboljevanju od iste bolesti.

Sličnost i intima
Nauka je takođe pokazala da osim karaktera i telesnih osobina, ljudi najčešće biraju partnera približno jednakog koeficijenta inteligencije i razvijenog govornog faktora, sličnog obrazovanja, socijalnog statusa i porekla.Psiholozi veruju kako je sličnost osoba u paru ključna za opstanak i kvalitet ljubavne veze. Onog ko nam je sličan lakše razumemo, jednostavnije nam je postići kompromis. Različitosti često dovode do nerazumevanja i negativnih emocija, ali i međusobnog udaljavanja. Da bi se postigla intimnost, koja je baza svake veze, partneri bi trebali biti što sličniji.
Autor: Antonija Zbiljski http://www.poslovnazena.biz/

No comments:

Post a Comment